Daan: samen sterker

daan2Af en toe delen we met u een voorbeeld van wat we meemaken tijdens ons werk in één van de buurten in de gemeenten waar we werken. Vandaag delen we het verhaal van Daan, dat laat zien hoe we samenwerkten om hem en de mensen om hem heen te versterken.

(Namen, locaties en sommige elementen van het verhaal zijn aangepast om de privacy van de betrokkenen te beschermen.)

Na de scheiding van zijn ouders belandde Daan (8) in een moeilijke situatie. Er waren spanningen tussen zijn ouders en tegelijkertijd maakten zij zich zorgen over Daan’s gedrag en ontwikkeling. Tijdens het eerste gesprek met de jeugd- en gezinswerker van Buurtzorg Jong werd duidelijk dat ook bij beide ouders persoonlijke problemen speelden, wat het voor hen lastig maakte om er volledig voor hun zoon te zijn.

Met toestemming van de ouders werd een sociaal werker van het Buurtteam betrokken. Daan’s moeder kreeg ondersteuning voor haar psychische klachten; zijn vader kreeg hulp bij zorgen over werk, geld en huisvesting. Zo werd de directe druk op het gezin verlicht en ontstond er ruimte om te kijken naar wat Daan nodig had.

Voor Daan werd een KIES-training ingezet. Dit is een groep voor kinderen van gescheiden ouders. Daarin kreeg hij de ruimte om zijn gevoelens te delen, vragen te stellen en ontmoette hij andere kinderen die in vergelijkbare situaties zaten. De training hielp hem om de scheiding beter te begrijpen en te verwerken. Daan maakte er ook vrienden. Tegelijkertijd ging de jeugd- en gezinswerker in gesprek met zijn ouders, de school en andere mensen die belangrijk voor Daan waren. Ze bespraken hoe ze Daan tot steun konden zijn en rekening konden houden met hoe het met hem ging. 

In het hele traject bleef het uitgangspunt: versterken wat er al is. De inzet van professionals werd steeds afgestemd op wat ouders, school en netwerk zelf konden doen. Regelmatig vonden gezamenlijke overleggen plaats waarin ouders, de jeugd- en gezinswerker en de sociaal werker van het Buurtteam samen bespraken hoe het ging. Zo ontstond een stevige samenwerking rondom het gezin, zonder het van hen over te nemen.

Door deze aanpak groeide het vertrouwen tussen ouders, school en hulpverleners. Daan voelde zich gezien, thuis én op school. Zijn ouders kregen meer rust en konden hun rol als opvoeder weer beter vervullen. 

Wilt u meer weten over onze visie en uitgangspunten? Klik hier

Wilt u nog meer lezen over het werk van onze teams? Bekijk dan onze jaarverslagen!