Investeren in Jeugd bevalt Zaltbommel goed

Uit BD 29-09-2018

Tegen de stroom in koos Zaltbommel een paar jaar geleden, toen allerlei zorgtaken bij de gemeente terecht kwamen, voor samenwerking met Buurtzorg Jong. Daar waar andere gemeenten meer heil zagen in het oprichten van wijkteams voor inwoners van alle leeftijden, haalde Zaltbommel de jeugd eruit en zette er aparte hulpverleners op. Met de bedoeling kleine problemen snel aan te pakken, en zo te voorkomen dat het grote problemen worden. De gemeente hoopt dat hierdoor uiteindelijk minder vaak specialistische en dus dure zorg nodig is.

300 à 400 lopende zaken

"Het is belangrijk dat mensen je weten te vinden en dat ze je vertrouwen."

Petra Meijers, Buurtzorg Jong

Inmiddels werkt Buurtzorg Jong vijf jaar in de gemeente Zaltbommel. Begonnen met vier krachten en nu uitgegroeid naar twee teams met bij elkaar 18 hulpverleners en daarnaast ook nog zes jongerenwerkers. Gemiddeld ontfermen zij zich over zo’n 300 à 400 lopende zaken. Zelfsturend, praktisch, weinig administratie en zo veel mogelijk contact met cliënten is kort samengevat de werkwijze. Pesten, (game)verslaving, opvoedkwesties, onhandelbaar gedrag, problemen na echtscheiding, faalangst, de teams komen van alles tegen. Negentig procent van het werk doen ze zelf en meestal lukt het om de jongeren na verloop van tijd weer op de rails te krijgen.
Caroline Rutgers en Petra Meijers, medewerkers van het eerste uur, kijken tevreden terug op de afgelopen vijf jaar. ,,Bij deze laagdrempelige hulp is het belangrijk dat mensen je weten te vinden en je vertrouwen. Dat heeft even geduurd, vooral buiten de stad. Maar ook uit de dorpskernen komen nu de hulpvragen. Het afgelopen halfjaar werden we zelfs overspoeld. Nu mensen ook via via horen dat ze iets aan ons kunnen hebben, trekken ze massaal aan de bel.”

Maar Buurtzorg Jong doet meer dan invliegen wanneer hulp nodig is. ,,We steken ook veel energie in preventie”, legt Nancy van Oss uit. ,,We geven allerlei cursussen. Zo is er de KIES-groep, voor kinderen van gescheiden ouders. En de cursus positief opvoeden. Maar ook een training voor onzekere kinderen.” Buurtzorg Jong werkt nauw samen met het Buurtteam, dat hetzelfde werk doet, maar dan voor volwassenen. ,,Veel dingen hangen nu eenmaal met elkaar samen”, legt Door van der Wilt van het Buurtteam uit. ,,In een gezin waar problemen zijn met de kinderen, hebben ook vaak de ouders ondersteuning nodig”

Vijf jaar is nog iets te kort om conclusies te trekken uit de werkwijze van Buurtzorg Jong. Investeringen in de jeugd hebben immers pas op termijn effect. Maar de teamleden hebben er vertrouwen in. ,,Wij geloven heel erg in onze aanpak. Het is zwaar werk, maar de succesjes geven energie. We investeren zo in preventie, zitten zo dichtbij de mensen, dat gaat zich op den duur uitbetalen.”
Dat het lekker loopt met Buurtzorg Jong, wil niet zeggen dat er geen zorgen zijn. Zo leveren de nieuwe privacywet en de jeugdwet meer administratie op dan de teams lief is. ,,En de wachtlijsten bij specialistische zorg zijn ook heel frustrerend”, aldus Rutgers. ,,Wij proberen zoveel mogelijk zelf doen, hebben geen wachtlijst en helpen iedereen meteen, maar soms zijn toch specialisten nodig. Daar stuiten we dan op wachtlijsten, eerst voor de intake en daarna ook nog eens voor de behandeling. In de tussentijd doen wij de overbruggingszorg, terwijl dat eigenlijk niet nodig zou moeten zijn.” En dan zijn er ook ontwikkelingen in de samenleving die zorgen baren. Het toenemend aantal vechtscheidingen, meer psychiatrische problemen, de druk van de sociale media, vluchtelingen met trauma’s, arbeidsmigranten die lange werkdagen maken en hun kinderen dan alleen thuis laten, sommen de dames een paar voorbeelden op.

Er is dus nog genoeg werk aan de winkel voor zowel Buurtzorg Jong als het Buurtteam. Maar daar krijgen ze alle ruimte voor. De gemeente Zaltbommel is namelijk heel tevreden over de samenwerking. ,,In het begin was het best spannend”, legt wethouder Adrie Bragt uit. ,,Hoe pakt het uit? Inmiddels kijken ook andere gemeenten met belangstelling naar onze werkwijze. Uit onderzoek blijkt dat de inwoners positief zijn, evenals de partners waarmee we samenwerken, zoals huisartsen en scholen. We hopen inderdaad dat op termijn in onze gemeente minder specialistische hulp nodig is, maar dat is voor mij niet eens het hoofddoel. Het belang van het kind staat voorop. Voor hen moet er goede en laagdrempelige zorg zijn, en die is hier nu. We gaan dan ook zeker verder met Buurtzorg Jong. Er is in Zaltbommel echt helemaal niemand die deze manier van werken in twijfel trekt.”

Feestje en opening

Buurtzorg Jong wil het vijfjarig bestaan niet onopgemerkt voorbij laten gaan. In de ‘Week van de opvoeding’ is er een feestje. Op woensdag 3 oktober zijn alle ouders en kinderen uit de gemeente Zaltbommel van 14.00 tot 16.30 uur welkom aan de Gisbert Schairtweg in Zaltbommel, tegenover de Franciscusschool. Het thema van de middag is ‘opvoeden is samenspel’. Er zijn allerlei spellen en kinderactiviteiten en Buurtzorg Jong zorgt ook voor iets lekkers.

Jongerenhuis

Op 26 oktober staat nog een feestelijke gebeurtenis op het programma: de opening van het Jongerenhuis aan de Meander in Zaltbommel. In vier studio's kunnen jongeren daar onder begeleiding de eerste stappen naar het zelfstandig wonen zetten. Wethouder Adrie Bragt opent het huis om 16.00 uur. Daarna is er gelegenheid om het huis te bezichtigen. Op de begane grond zijn de gemeenschappelijke huiskamer en keuken; de studio's zijn boven.