Het verhaal van Marit en Lisa

Af en toe delen we met u een voorbeeld van wat we meemaken tijdens ons werk in één van de buurten in de gemeenten waar we werken. Vandaag delen we het verhaal van Marit en Lisa

(Namen, locaties en sommige elementen van het verhaal zijn aangepast om de privacy van de betrokkenen te beschermen.)

Marit heeft een vreselijke ervaring achter de rug met haar dochtertje Lisa (3). Lisa werd mishandeld door een oppas en door deze ervaring is
er bij Marit (en mogelijk ook Lisa) sprake van trauma. Marit wil Lisa beschermen tegen nog meer negatieve ervaringen en leidt daardoor een teruggetrokken leven. Helaas heeft dit een negatieve invloed op de sociale ontwikkeling van Lisa. Via het consultatiebureau komen we in gesprek met Marit. We nemen rustig de tijd om een paar keer koffie te drinken en een rondje te wandelen met Marit en haar dochter. Samen met Marit komen we tot de conclusie dat het goed voor Lisa zou zijn om naar de kinderopvang te gaan zodat ze meer contact heeft met andere kinderen. Maar Marit heeft geen werk en kan zelf de opvang niet betalen. Marit vindt het bovendien moeilijk om erop te vertrouwen dat het goed gaat bij de opvang. Door een tijdje te buurten en samen op te trekken krijgt Marit uiteindelijk vertrouwen in de medewerker van Buurtzorg Jong. Samen bezoeken we de opvang locatie. Ook praten we door over mogelijkheden om het sociale netwerk van Marit te vergroten. Ten slotte zoeken we ook hulp voor het trauma. Via een SMI (Sociaal Medische Indicatie) kunnen we Mari helpen om de opvang te financieren en haar de tijd te geven om haar traumabehandeling te ondergaan. 

De bezoeken aan de opvang zijn goed voor Lisa. Ze ontmoet andere kinderen en groeit daardoor op sociaal vlak. Maar ook voor Marit zijn de bezoeken fijn. Tijdens het brengen en halen van Lisa raakt ze in gesprek met andere ouders, wat haar helpt om haar netwerk te vergroten. 

Ook de traumabehandeling lijkt positieve effecten te hebben. Marit voelt zich beter en vraagt aan Buurtzorg Jong om mee te denken over het zoeken naar een baan. Stap voor stap lukt het om het netwerk van Marit en Lisa te vergroten en de akelige gevolgen van het trauma een van minder grote invloed te laten zijn op het jonge gezin.