Nieuws Wie zijn wij Teams Contact Werken bij Andere initiatieven
Buurtzorg Nederland

Een nieuwe kijk op zorg en hulp voor jeugd en gezin

Hoe wij werken

Wij werken vooral praktisch en helpen om problemen op te lossen. Buurtzorg Jong werkt met multidisciplinaire teams die zelf hun werk organiseren vanuit de wijk waar de gezinnen wonen die zij ondersteunen.

Ouders en jongeren kunnen ons rechtstreeks bellen voor advies of voor het aanvragen van hulp. Wij maken binnen een week een afspraak om kennis te maken en te luisteren naar de zorgen of problemen die er zijn. Daar nemen we de tijd voor. Wij noemen dat ‘eerst buurten, dan zorgen’.

Het gezin of de jongere krijgt een vaste begeleider die deskundig en ervaren is. Deze begeleider verdiept zich in wat voor het gezin of de jongere belangrijk is. Wij zien dat ouders en jongeren vaak heel goed zelf weten wat zij nodig hebben om zelfstandig weer verder te kunnen. Om dat te bereiken bieden wij de hulp die nodig is op tijden die passen in het gezin. Hulp die leidt tot het oplossen van de problemen. Dat kan praktische hulp zijn bij het opvoeden van kinderen, bijvoorbeeld: zorgen voor een dag structuur. Het kan ook gaan over het ondersteunen bij psychische problemen of het zoeken naar een goede vervolgopleiding voor een jongere. Als het nodig is begeleiden wij ouders of een jongere naar geschikte, gespecialiseerde hulp.

In de meeste gevallen komen we bij de gezinnen thuis of bieden we hulp op school. Het komt ook regelmatig voor dat we meegaan naar de sportclub of naar instanties zoals sociale zaken of de woningbouw. Wij helpen zolang als het nodig is; daar zijn geen regels voor. Meestal komen we in het begin vaker en bouwen we de hulp af zodra het weer kan. Soms houden we daarna nog contact met een jongere of met een gezin.

Een veilige omgeving thuis en op school staat bij ons altijd voorop.


Copyright © 2020 Buurtzorg Nederland. Alle rechten voorbehouden.