Corona: tips voor thuiswerkende ouders

Nu de scholen en kinderdagverblijven zijn gesloten, zitten veel ouders thuis met hun kinderen. Hoe kom je deze weken als gezin door? We verzamelden handige tips en inzichten voor gezinnen.

Thuiswerken mét kinderen

thuiswerkenEen lastige situatie waar veel ouders in zitten, ouders die vanuit huis moeten werken en de kinderen die thuis zijn omdat ze niet naar de opvang of school kunnen. Als je als ouders samen thuis bent, probeer dan in shifts te werken. De ene ouder probeert wat werk te verzetten terwijl de andere ouder zich om de kinderen ontfermt. Daarnaast is het handig om verwachtingen realistisch bij te stellen en voor jezelf een prioriteitenlijst te maken, met wat af moet en wat kan wachten. Mogelijk krijgen de kinderen ook vanuit school digitaal onderwijs en krijgen ze huiswerkopdrachten die ze zelfstandig moeten maken. De kinderen zullen hierbij begeleiding nodig hebben van hun ouders.

Wel of niet buitenspelen en/of samenspelen?

Het was voor veel ouders onduidelijk of kinderen nog wel in een groepje mogen gaan voetballen in het park of naar de speeltuin kunnen gaan. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft aangegeven dat kinderen gewoon met elkaar kunnen spelen, zowel binnen als buiten. Beperk het aantal verschillende vriendjes en vriendinnetjes met wie jouw kinderen de komende weken omgaan. Maak daarover vaste afspraken met (een klein groepje) ouders in de buurt, van wie je weet dat ze zelf ook hun best doen om het aantal sociale contacten te matigen.

Uit onderzoek van Jantje Beton (2018) blijkt dat kinderen zich vrolijk en blij voelen nadat zij een tijdje buiten hebben gespeeld (75%). Daarnaast voelen zij zich ook vaak sterk en gezond (48%).

Handige links.

  • De nieuwsbrief van de teams in Tiel: Klik Hier
  • Corona site van de Kinderombudsman: Klik hier
  • Het Nederlands Jeugdinstituut maakte een site over Corona: Klik hier
  • Psychogoed somde een groot aantal tips op: Klik hier
  • Wij Leren tekende 100 tips op over thuisonderwijs:  Klik hier
  • Mama Liefde geeft 45 tips voor activiteiten met de kinderen: Klik hier
  • Nederlands Jeugdinstituut publiceerde 10 tips: Klik Hier

Probeer een dagstructuur te vinden.

Op school zijn kinderen gewend aan dagritmes. Het ene kind heeft dit meer nodig dan een ander. Elk kind is daar anders in, en elke ouder kent zijn kind het beste. Het kan handig zijn om een dagindeling aan te houden. Oudere kinderen kunnen eenvoudig zelf een planning maken, bijvoorbeeld in Word.

Een dagplanning voor kinderen of het gezin kan zorgen voor overzicht, rust en structuur.. Betrek de kinderen bij het maken van deze planning. Maak de planning​visueel, bijvoorbeeld door plaatjes van de activiteiten uit te printen of afbeeldingen van eventueel geplande spelmomenten met het gezin (kijk hiervoor op de website ​www.sclera.be). Hang de planning bijvoorbeeld op de koelkast, zodat iedereen het kan zien. Wanneer je kind vraagt wanneer jullie iets gaan ondernemen of hij/zij iets leuks wilt doen, kun je terugverwijzen naar de dagplanning. 

Deel een dag in verschillende delen op.

Het opsplitsen van een dag in kleine delen geeft overzicht voor jezelf en je kind. Zo kun je bijvoorbeeld een ochtend-, middag- en avondplanning maken. Behoud zoveel mogelijk het dagritme van school. Dat wil zeggen op tijd opstaan en weer op tijd naar bed, met tussendoor zoveel mogelijk behoud van de structuur (om half 9, om 12 uur en om 17.30 uur eten bijvoorbeeld. Zorg voor voldoende rust in de planning, maar wel duidelijk afgekaderd. Plan dus “rust uurtjes” in. Plan daarnaast ook tijd in om te bewegen.

Tip: in de ochtend iets actiefs plannen zorgt vaak dat er in mindere mate spanning wordt opgebouwd door de dag heen​.

Kinderen die veel energie hebben moeten hun energie kunnen ventileren, zo ook bijvoorbeeld wanneer kinderen voor een langere periode thuis zijn.​Maak ook duidelijke afspraken over opstaan, taakverdeling, schermpjes tijd en bedtijd.  

Maak een lijst met activiteiten.  

Maak samen met je kind een lijst met dingen die je kind alleen kan doen of kan doen als de verveling toeslaat. Je kunt samen met jouw kind een pot of bakje (of meerdere) pakken en deze indelen in categorieën: ​

  • activiteiten om alleen te doen​, ​
  • activiteiten om samen te doen,
  • activiteiten om binnen te doen,
  • activiteiten om buiten te doen​.

Je kunt als ouder (samen met jouw kind) allerlei activiteiten opschrijven die het kind zou kunnen doen, als jouw kind zich verveelt. Op zo’n moment kan jouw kind een briefje grabbelen uit de pot of het bakje waarop een activiteit staat om te doen.

Voorbeeld Dagschema

Download het voorbeeld dagschema hier

Handige tips. 

  • Kinderen leren veel van spelen. Als je kinderen urenlang leuke gezelschapsspellen spelen, dan is dat óók heel leerzaam. En als je kleuter fijn speelt met de poppen of autootjes: prachtig!
  • Goede kans dat je partner vanuit huis werkt. In dat geval kan het handig zijn – als je de ruimte ervoor hebt – om een werk en een speel-leerzone af te spreken. Dat geeft kinderen duidelijkheid én vrijheid, en voorkomt irritatie. Zo kun je rust in huis creëren.
  • Vraag niet teveel van jezelf, je hebt immers de rol van ouder en niet die van leraar.
  • Als er twee ouders zijn, is het belangrijk dat je elkaar af en toe even een rustmoment in te plannen en verdeel de zorgtaken dan tijdelijk anders dan je normaal zou doen. Merk je als ouder dat je een lijn dreigt over te gaan (schreeuwen tegen je kind of een tik uitdelen, stap onmiddellijk ‘uit de situatie’. Loop in je eentje een blokje om, hardlopen of ga muziek luisteren maar zorg dat je die grens niet overgaat.
  • Trek tijdig aan de bel en schakel hulp in. Vraag bijvoorbeeld hulp aan mensen in jouw omgeving, wellicht dat de buurvrouw het geen probleem vindt om een aantal uurtjes op de kinderen te passen of kunnen de kinderen een middagje bij een vriendje/vriendinnetje spelen. Denk hierbij wel aan de voorschriften van het RIVM omtrent het coronavirus.
  • Schermtijd: laat de teugels iets vieren. Het dagritme van kinderen is zo op de schop doordat ze niet naar school kunnen. Ook zul je wellicht als ouder thuis wat voor werk moeten doen. Dat kinderen in deze periode wat vaker achter hun schermpjes zullen zitten is begrijpelijk. Als ouder kun je een mapje aanmaken met leuke filmpjes of een afspeellijst op Netflix. Hierdoor kun je als ouder invloed uitoefenen op wat jouw kind precies kijkt. Je kunt filmpjes op YouTube natuurlijk ook gebruiken voor de nodige dagelijkse beweging, door samen te dansen of te sportactiviteiten te ondernemen.

Activiteiten voor buitenspelen.

  • Stoep krijten; stoepkrijt opent een wereld aan spelmogelijkheden en creativiteit. Denk aan een stoepkrijtschaduw, stoepkrijtkunst, stoepkrijtspelletjes of andere stoepkrijt ideeën. 
  • Springtouwen of elastieken. Op Youtube staan verschillende voorbeelden van hoe je kunt elastieken. Zoekterm: ‘elastieken spelletje’. Is je kind alleen, dan kun je het elastiek ook tussen twee stoelen doen. 
  • Bowlen met flessen. Vul de flessen met water (eventueel verschillende soorten kleurstof), pak je bal en bowlen maar!
  • Maak een (foto)speurtocht door de buurt of laat de kinderen er eentje maken.
  • Stap op de fiets en maak er een leuk fietstochtje van. 
  • Picknicken in de tuin en laat de kinderen helpen met het samenstellen van de picknickmand.
  • Het is prachtig weer, ga de natuur in en je bent tegelijkertijd ook even het huis uit! Denk aan de natuur intrekken met jouw verrekijker, loep, planten- en dierengids; Ga fotograferen in de natuur. Deze foto’s kun je thuis dan weer bewerken; Samen in de tuin werken; ga een insectenhotel maken of een nestkastje voor een koolmees, van hout of een bouwpakket.Of ga een lente bloemstuk maken. Er zijn nog niet veel bloemen en blaadjes, maar als ze er zijn, kun je bloemen drogen

Activiteiten om binnen te doen.

  • Lezen: Voorlezen is altijd een goed idee. Speel het verhaal na, of maak een knutselwerk. Ook oudere kinderen vinden het vaak nog érg leuk om voorgelezen te worden. Het mooiste is als ouders zelf voorlezen. Kan dit niet, dan zijn de prentenboeken op YouTube een goed alternatief. Bij de Voorleeshoek kan je kind genieten van allerlei mooie prentenboeken die voorgelezen worden. Dit is tijdelijk gratis beschikbaar. Ook kun je podcasts met kinderverhalen luisteren. Bijvoorbeeld met Gouden Boekjes. De online Bibliotheek heeft tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken toegevoegd. Voor kinderen 12 luisterboeken en voor volwassenen maar liefst 16 luisterboeken om uit te kiezen. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.
  • Schrijf een brief naar je klasgenootje. 
  • Bedenk een interview voor je opa en/of oma. Bel ze op via Skype of Facetime.
  • Dit is een mooi moment om gezinsspellen te doen, zoals Scrabble, Boggle en
  • Stapelwoord uit de kast te pakken.
  • Plattegronden tekenen. Bijvoorbeeld van je kamer of het huis. Oudere kinderen kunnen dit op schaal.
  • Puzzelen. Een legpuzzel maken. 5- of 6-jarigen kunnen doorgaans puzzels van zo’n 50 stukjes. Als dat lukt, kunnen ze 100 stukjes proberen. 7-jarigen kunnen een puzzel van 200 stukjes. Voor kinderen van 8 of 9 is 500 stukjes een mooi aantal. Vanaf een jaar of 10 kunnen kinderen aan de slag met een puzzel van 1000 stukjes. Zelf een puzzel maken: een puzzel sjabloon printen en daarop tekenen.  Sudoku’s oplossen. Er zijn ook eenvoudige varianten voor jonge kinderen, zoals een kleurensudoku.
  • Bak samen een cake of een taart en laat jouw kind het baksel versieren. 
  • Maak samen een film met scènes waarvoor je je gaat verkleden. 
  • Verzamel alle Lego die er in huis maar te vinden is om samen een groot gebouw te maken. 
  • Een kaart knutselen en versturen naar oudere en/of eenzame mensen. 
  • Knutselen met kosteloos materiaal, bijvoorbeeld een schoenendoos. Laat iets bedenken wat ze kunnen combineren met hun eigen speelgoed: een garage, een barbiehuis, een kamer in je huis. Alles komt van pas: restjes behang, vloerbedekking, etc. Een kijkdoos kan ook.

Praat met jouw kind over de vreemde situatie.

Ga open in gesprek met jouw kinderen en praat over de wat gekke situatie. Voor je kind kan het misschien een beangstigende situatie zijn. Kinderen pikken bewust of onbewust nieuws op over het coronavirus vanuit hun omgeving. Net zoals bij volwassenen kan dit bij kinderen veel vragen oproepen. Laat je kind vragen stellen en wees eerlijk op de vragen zonder erg gedetailleerd te zijn. Ook als uw kind angstig is, zal het hoogstwaarschijnlijk niet helpen om uw kind niet eerlijk te vertellen wat er speelt. Praat nog en door vragen aan jouw kind te stellen kun je nagaan of hij/zij alles goed begrepen heeft. Straal uit dat geen vraag te gek is en neem hier even tijd voor.

Lees ook ons uitgebreide artikel over hoe u over de Coronacrisis kunt spreken met uw kind. Klik hier.  

Tot slot.

H​et is een tijd waarin je als gezin ineens ongewoon veel tijd samen doorbrengt. Dit kan ook juist iets moois teweeg brengen, namelijk dat kinderen later aan deze periode zullen terugdenken als een weliswaar rare en spannende tijd, maar ook een periode met bijzondere herinneringen. ​Let goed op jezelf en op elkaar.

Heeft u hulp nodig?

Onze teams zijn gewoon bereikbaar via de mail en de telefoon. Kijk op de teams pagina hoe u ze kunt bereiken. Is er in uw regio geen team van Buurtzorg Jong? neem dan contact op met uw gemeente.

Deze hele nieuwsbrief downloaden en printen?

U kunt de hele nieuwsbrief downloaden en eventueel printen. Download hem door hier te klikken