Bezoek van Engelse professionals

Afgelopen woensdag hebben een aantal sociaal professionals uit het Verenigd Koninkrijk een bezoek gebracht aan het Centrum voor Jeugd en Gezin in Putten.


Met de trein

Als onderdeel van een professionele inspiratiereis naar Nederland kwam de groep met de trein vanuit Den Haag naar Putten om in gesprek te gaan met de jeugd- en gezinsprofessionals van Buurtzorg Jong. De Engelse professionals zijn werkzaam in Londen en omgeving. Sommigen werken als ambulant sociaal werker, anderen in residentiƫle jeugdzorg of pleegzorg en weer anderen voor de inspectie of de lokale autoriteit (gemeente). Al met al een hele diverse groep. Wat hen allen verbond was de nieuwsgierigheid naar het Nederlandse jeugdhulp systeem en de manier waarop de transitie van de jeugdzorg taken naar de gemeente nu vorm krijgt.

Zelfsturing en professionele vrijheid

London8

De keuze die in de gemeente Putten is gemaakt om te werken met Buurtzorg Jong had daarbij hun interesse. De visie van Buurtzorg Jong is dat professionals de tijd en vrijheid moeten krijgen om te doen wat nodig is in de lokale situatie. Daarvoor is vertrouwen nodig in de professional en eenvoudige organisatie zonder managementlagen. Men was nieuwsgierig hoe deze visie voor logisch georganiseerde hulpverlening door autonome professionals handen en voeten had gekregen in de jeugdhulp. Er werd veel gepraat over het idee dat het hebben van problemen tijdens het opgroeien vaak heel gewoon is en wat 'echt doen wat nodig is' betekent voor de praktijk.

Resultaten

Natuurlijk is er ook gepraat over wat deze manier van werken allemaal kan opleveren voor kinderen en hun gezin, gemeenten en professionals. Het uiteindelijke doel is dat meer kinderen gezond en veilig, in hun eigen gezin kunnen opgroeien. Daarvoor werd gekeken naar een documentaire en het onderzoek dat is gedaan in Zaltbommel en Putten, naar de de resultaten van de werkwijze van Buurtzorg Jong.

Afscheid

London4

QueenAan het eind van een inspirerende ochtend vertrokken de sociaal professionals naar Schiphol. 'Met een hoofd vol nieuwe ideeƫn' zo wisten ze ons te vertellen. In Putten bleven we achter met een gevoel van trots dat wij in het kleine Putten een inspiratiebron mogen zijn voor collega's in een grote stad als Londen! Daarnaast kregen we als bedankje een poppetje van The Queen, die nu de hele dag naar ons staat te zwaaien op kantoor. Op zonne-energie welteverstaan.

Bekijk de documentaire op YouTube

Meer weten?